preskoči na sadržaj
Terenska nastava

Mladi geografi u špilji Vranjači

U ponedjeljak, 28. travnja 2014. g. „mladi geografi“ su u pratnji nastavnika Ivice Zrinušića posjetili špilju Vranjaču kod Dugopolja.

Ova je špilja, koja je ime dobila prema vrani, bila poznata ljudima još u neolitiku. Zbog stalne temperature od 15 °C, oni su ju koristili kao „prirodni frižider“, ali i sklonište od kiše.

Ljudima je bila poznata samo prva dvorana, koja je bila smatrana prirodnim otvorom u zemlji. To se 1903. g. promijenilo, i to zahvaljujući dvanaestogodišnjem Stipi Pundi. On je primijetio uski prolaz u stijeni i rudarskom lampom hrabro krenuo unutra. Tada je otkrio nevjerojatan svijet pod zemljom, prepun fantastičnih kamenih bića i špiljskih tvorevina. Upravo je, zbog otkrića te druge dvorane, špilja 1929. g. otvorena za posjetitelje.

Druga se dvorana može podijeliti na 9 cjelina: PREDVORJE, ČEKAONICU, KAPELU-CRKVU, PUŽEVU KUĆICU, MALU I VELIKU GALERIJU, TURSKO GROBLJE, PALMIN GAJ TE PLESNO-KONCERTNU DVORANU. Cijela je špilja ukrašena s poda stalagmitima te odozgo stalaktitima koji se presijavaju radi prisutnosti kristala. Kratki stalaktiti nazivaju se „makaroni“, duži od metra „špageti“, a skup „špageta“ je „zavjesa“. Uz samo malo mašte možemo primijetiti da se stalagmiti razvijaju u mnoštvo različitih oblika, kao što su: miš, zmija, žaba, iguana, obitelj, muškarac i žena, dijete, anđeli, Marija… Svega ondje ima. 

Jeste li znali da je u špilji Vranjači za 1cm stupa (sige) potrebno 350 godina taloženja dok je u drugim špiljama dovoljno samo 100? Budući da se špilja Vranjača razvija nešto sporijim tempom, stalagnati (špiljske tvorevine nastale spajanjem stalagmita i stalaktita) su kvalitetniji i nije potrebna zaštita kacige.

U špilji su pronađene čak četiri endemske vrste: kornjaš, puž i dva pauka.

Veličansven je i zanimljiv život ove špilje, koja i u ovom trenutku nekim svojim tijekom sama sebe gradi i mijenja. Svakim trenutkom stvara neke nove kamene klisure.

 

                                                                                                                   Ivana Dragičević, 8.b 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 5. 6. 2014. 12:02

ČETVRTAŠI U GALERIJI EMANUELA VIDOVIĆA

17.05.2011.

Sa svojim učiteljicama, Anitom Kralj i Nadom Marčić, četvrtaši su bili u Galeriji. Bilo im je zanimljivo i zabavno jer su šetali, učili, razgovarali, crtali…

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 29. 10. 2012. 18:10

TERENSKA NASTAVA

Drugaši su bili na terenskoj nastavi. Učili su o brodovima, vlakovima i autobusima...

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 22. 11. 2012. 16:52

Učenici trećih razreda u Starom mlinu


       

 

 

Povodom  obilježavanja   Dana  zahvalnosti  za  plodove  Zemlje  i  Dana kruha  učenici  trećih  razreda  naše  škole  posjetili  su Stari  mlin  na  rijeci  Žrnovnici koji  je  proglašen  zaštićenim  spomenikom. (25.10.2011.)

 

 

 

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 22. 11. 2012. 16:44

PRVAŠIĆI U BIBLIJSKOM VRTU

8.6.2010.

Učenici prvih razreda naše škole sa svojim su učiteljicama bili u Biblijskom vrtu u Kaštelima. Vratili prepuni lijepih dojmova. Puno toga su vidjeli, čuli i naučili. Družili su se u posebno ugodnom okruženju. Ovo je bila prilika da sami osjete vrijednost, bogatstvo i ljepotu prirode i uvide koliko je važno čuvati prekrasni svijet oko nas.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 11. 2012. 09:49
 


****************


e-dnevnik

Static HTML

Popis udžbenika


*******************

I naša škola sudjeluje u Kampanji.
Projekti

Novo na stranici

 


 


Prelistajte Škafetin!

Pogledajte starije brojeve ovdjeKorisni linkovi 

 


TražilicaArhiva vijesti

preskoči na navigaciju