preskoči na sadržaj
Vijesti

Učenička zadruga "Cvrčak" u Nacionalnoj kampanji "I ja želim čitati"

 

Budući da smo se u školskoj godini 2016./2017. uključili u Nacionalnu kampanju   „I ja želim čitati“, učenici osmih razreda na satu hrvatskoga jezika informirani su o disleksiji, teškoćama čitanja i učenja. Istraživali su o poznatim osobama koje su usprkos disleksiji uspjele postići vrijedne rezultate u svojim područjima rada.

Učenike je iznenadilo da su se s disleksijom „nosili“ književnici i likovni umjetnici, znanstvenici i izumitelji. Neke od njih su učenici nacrtali pa smo portrete izložili na panou u atriju škole zajedno s informacijama o teškoćama čitanja.

Odlučili smo stečenim saznanjima upotpuniti rad školske zadruge. Učenici su ispisivali kratke poruke i podatke o temi Kampanje koje smo zajedno sa skeniranim crtežima poznatih osoba s disleksijom tiskali i napravili letke.

 

Portretima poznatih osoba s disleksijom, koje su nacrtali učenici, ukrasili smo i pregače koje školska zadruga izrađuje u okviru krojačke sekcije. Originalne crteže smo kopirali da ih ne oštetimo te ih preko indiga ih preslikali na dijelove pregača. Crteži su zatim obrađeni bojama za tekstil i nastale su zanimljive pregače.


Ambalaža za ovaj proizvod je simbolično napravljena od starih knjiga od kojih smo složili malu  knjižnicu.  Likovna priča cijelog štanda na Smotri inspirirana je poticanjem čitanja.

Štand je izgledao kao ugodni kutak  knjižnice ili "tinela.“  Bijelu i ciklama boju odabrali smo i za keramičke lončanice s biljkama koje smo također izložili. Uz proizvode naše zadruge dijelili smo letke o Kampanji posjetiteljima Smotre i kolegama iz drugih škola.

U svibnju, za Dan škole, zadrugarske proizvode izložili smo u atriju uz informativni pano o Nacionalnoj kampanji za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom.

 

Pano, štand i letke pogledajte na priloženim fotografijama.

Sve je , naravno, u „bojama Kampanje“.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 5. 6. 2017.
preskoči na navigaciju