2017-03-23 10:38:47

SUSRET S PISCEM OMILJENE LEKTIRE

U OŠ“ Blatine-Škrape“  kontinuirano provodimo aktivnosti poticanja čitanja, a budući da u ožujku obilježavamo Dane knjige, poezije i kazališta, ovo je pravi trenutak da vas informiramo o lijepom književnom druženju koje smo nedavno imali, s piscem knjige "Snijeg u Splitu" koja je ujedno i lektira za četvrti razred. 

Svaki susret s Matkom Marušićem iznjedri itekako vrijedna saznanja, pogotovo što gospodin Marušić o važnim stvarima poput časti, odgovornosti, ljubavi te o knjigama i školi u isto vrijeme priča lepršavo i ozbiljno pa ga djeca rado slušaju i postavljaju pitanja.

Zato je ovaj susret izvrstan poticaj za čitanje, jer način na koji se razgovaralo o knjigama i knjižnicama, budi želju za knjigama. Između ostalog, iz ovoga susreta djeca su dobila poruku o čitanju i učenju. Pisac i profesor, Matko Marušić im je ispričao kako je tražio knjige u knjižnici, kako je zavolio čitanje i kako su mu knjige i škola uljepšali život.

 

Budući od učitelja i knjižničarke učenici stalno dobivaju poticaj za čitanje, ovaj put smo se za susret pripremali čitajući knjigu „Snijeg u Splitu“ s posebnim zadacima:

Učenici su tijekom čitanja bilježili pitanja koja žele postaviti piscu. Bilježili su nepoznate i teške riječi da bismo ih objasnili i razumjeli. Ilustrirali su priče ili crtali stripove na temelju pročitanoga. Čitali priče naglas i slušali. Razgovarali. Pripremili uprizorenje „Priče o strahu“ koju su izveli na književnom susretu, ali su se „igrali i drugih priča“ kroz scenske improvizacije na temelju literarnog predloška.

   

Ovakav način čitanja i obrade lektire je dinamičan i zanimljiv te potiče interes za knjigu i čitanje, a dobra motivacija  čitanje čini privlačnijim i olakšava razumijevanje pročitanoga. Djetetu koje lektiru doživi kao zanimljivu aktivnost, čitanje će postati zabavnije i sigurno će se vraćati  u knjižnicu u potrazi za novim pričama.

A mi, učitelji i knjižničari,  smo tu da u djeci kojoj čitanje predstavlja teškoću probudimo ljubav za knjige i čitanje i ohrabrimo ih u svladavanju čitanja kao važne životne vještine. Naravno, poštujući tempo i specifičnost svakog djeteta.

Više fotografija pogledajte ovdje.


Osnovna škola "Blatine-Škrape" Split