preskoči na sadržaj
Povijesna grupa

PROJEKT POVIJESNE GRUPE-KAZALIŠTE U STAROJ GRČKOJ

       Učenici 5. a razreda šk. god. 2009./2010. , na Povijesnoj grupi, učili su o kulturi starih Grka i spoznavali njenu ostavštinu prisutnu u sadašnjosti, prisjetili su se priča iz grčke mitologije i filmova o Trojanskom ratu i Odisejevim pustolovinama. Središnja tema za pete razrede, određena na mjesečnom planiranju za veljaču, bila je "Maskenbalske šale“.


 

Na satovima povijesti upoznali smo se s velikim brojem starih i zanimljivih kultura i civilizacija. Dok smo učili o kulturi starih Grka i spoznavali njenu ostavštinu prisutnu u sadašnjosti, sjetili smo se priča iz grčke mitologije i filmova o Trojanskom ratu i Odisejevim pustolovinama. Središnja tema za pete razrede, određena na mjesečnom planiranju za veljaču, bila je     "Maskenbalske šale“. Upravo u tom razdoblju učili smo o kazalištu u staroj Grčkoj i o tome kako su svi glumci morali nositi maske. Odlučili smo se poigrati maskama i sadržajima o kojima smo učili na satovima povijesti. Prvi zadatak bio je izraditi maske inspirirane grčkom mitologijom i Homerovim epovima, a o ostalome slijede dojmovi učenika.

PROČITAJTE KAKO SU UČENICI DOŽIVJELI I OPISALI OVAJ PROJEKT:

Na Povijesnoj grupi razrednica nam je rekla kako ćemo osmisliti i izvesti igrokaz "Odisej u zemlji kiklopa“. Priča se nalazi u grčkom epu „Odiseja“ o kojem smo učili na satovima povijesti. Svi smo se razveselili, a na sljedećem satu Povijesne grupe imali smo audicije za glumce. Svi su odlično glumili, ali za glavnog glumca Odiseja jednoglasno smo odabrali Franu. Dugo smo vježbali igrokaz, a Ivana i Nina su osmislile scenografiju i kostime. Došao je trenutak kada smo pred ostatkom razreda trebali izvesti igrokaz. Razrednica nam je pomogla da se obučemo i uredimo za predstavu. Svi smo imali tremu jer smo morali glumiti pred cijelim razredom. Na kraju smo bili zadovoljni i dobro smo se zabavili. Glumili su: Sanja, Vanda, Anđela i Lara-zbor, Tea - boginja proljeća Hora, Dominik-Zeus, Frane- Odisej, Marko- kiklop,
Duje-Homer, Lovre- Hermes, Nikola, Petar, Ivan i Ivo Ivanda- Odisejevi prijatelji i ja sam glumila Atenu.
                                                                                                                       Anna Marion Martin, 5. a

Dojmovi i komentari ostalih učenika su u prilogu kao i prezentacija koja sadrži kratki prikaz  predstave.


Priloženi dokumenti:
KOMENTARI_UCENIKA.pdf (203.76 KB)
Predstava_inspirirana_Odisejom.pdf (8.16 MB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 29. 10. 2012.

****************


e-dnevnik

Static HTML

Popis udžbenika


*******************

I naša škola sudjeluje u Kampanji.
Projekti

Novo na stranici

 


 


Prelistajte Škafetin!

Pogledajte starije brojeve ovdjeKorisni linkovi 

 


TražilicaArhiva vijesti

preskoči na navigaciju