preskoči na sadržaj
Vijesti

Imaš pravo izabrati dobro ponašanje. Što češće iskoristi to pravo!

U školi „Blatine-Škrape“, u sklopu Preventivnog programa za sprječavanje nasilja, u veljači su provedene radionice s djecom i održani roditeljski sastanci.        PROJEKT EDUKACIJE UČENIKA I NJIHOVIH RODITELJA O MODELIMA SPRJEČAVANJA SVIH OBLIKA NASILJA proveli su Udruga STO KOLURI  i MUP,   u suradnji sa školskom psihologicom Nives Ruščić i razrednicima 4. 5. i 6. razreda.


Radionice za djecu

Cilj radionica bio je omogućiti djeci da prepoznaju nasilje, dakle sve neprihvatljive oblike ponašanja i nauče što sami mogu poduzeti.

Naglasak je na NENASILNOM RJEŠAVANJU PROBLEMA koje zahtijeva određena znanja i postupanja. Djecu se potiče da sami uoče i opišu neprihvatljiva ponašanja.  Zato  su crtali zamišljenog nasilnika i napisali uz crteže opise ponašanja i postupaka koje smatraju lošim i opasnim. O tome se razgovaralo s namjerom da djeca uoče i shvate kako se trebaju postaviti u rizičnim situacijama.

Nakon razgovora s psihologinjama  djeca su izradila plakate sa sličicama i preporukama što sve mogu napraviti u pozitivnom i nenasilnom rješavanju svih situacija.

Na plakatima možete pročitati što su naučili, a mi im želimo da što manje bude situacija u kojima bi morali koristiti naučena pravila.  

Roditeljski sastanci

Na roditeljskim sastancima je gospodin Stipe Jagnjić, Voditelj Odsjeka za maloljetničku delikvenciju PU Splitsko-dalmatinske, održao predavanje o maloljetničkim prijestupima. Roditelji su se podsjetili koliko je važno svojim ponašanjem djeci dati pozitivne primjere i izgrađivati kod djece pozitivne i prihvaćene modele ponašanja.

Naglašena je iznimna važnost suradnje i povjerenja između obitelji i škole, a za dobrobit djeteta. Iz dobre  suradnje u odgoju djece proizlaze temelji na kojima dijete usvaja pozitivne navike i koje neće biti zbunjeno različitim pristupima nekom problemu niti će od njega bježati. Odgovorno postupanje koje proizlazi iz informiranosti, osviještenosti i brige omogućuje nam da se djetetu pokažemo dobro ponašanje, ali i pomognemo mu prevladati probleme ako do njih dođe.

Roditelji su upoznati s različitim oblicima rizičnih ponašanja i pojava koje pogađaju djecu: nasilje u obitelji i među djecom, konzumiranje opijata i drugih opasnosti koje im prijete. Objašnjena im je zakonska regulativa i protokoli po kojima se postupa u pojedinim situacijama te posljedice koje to može izazvati u budućnosti.

Zato, odgajajmo svoju djecu na vrijeme i pomozimo im da postanu dobri i sretni ljudi.  Jer bolje spriječiti, nego liječiti!

Možda nam u tome pomogne izreka koju su već ranije sama smislila upravo djeca tražeći odgovor na pitanje što žele biti:

„KAD ODRASTEM ŽELIM BITI PONOSAN NA SEBE!“

FotogalerijaPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 18. 2. 2011.
preskoči na navigaciju