preskoči na sadržaj
Vijesti

"Totalno drukčiji od drugih"

Školsku godinu započeli smo sudjelujući u nagradnom natječaju „Oboji svijet tolerancijom!“, kojeg već sedmu godinu zaredom, s ciljem podizanja svijesti, razvoja tolerancije i nenasilja, organizira Forum za slobodu odgoja među učenicima osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske. Radovi su u kategoriji fotografije, stripa, plakata, priče, pjesme, video uratka te ostalih načina kreativnog izražavanja, a mogu se prijaviti kao individualni i grupni.

Naše viđenje tolerancije, nenasilja i mirnog rješavanja sukoba izrazili smo putem medija stripa, a u izradi su sudjelovali učenici 8. a razreda: Klara Kovačević, Stella Matić, Jakov Mimica, Karla Ozretić i Valentina Pelja. Sam rad, kao i njegov naziv „Totalno drukčiji od drugih“ nosi poruku da smo svi različiti, ali tek kada naučimo prihvatiti sami sebe, prihvatit će nas i drugi. Kroz proces izrade stripa vodila ih je pedagoginja pripravnica Danica Kliškić, a prethodno je organizirana i radionica na temu tolerancije u prostoru školske knjižnice.


Na natječaj je pristiglo 880 radova iz 19 županija te 44 rada iz Njemačke, a sudjelovalo je 1900 učenika i učenica te 272 mentora iz sveukupno 206 škola i učeničkih domova. Naš je rad osvojio nagradu u kategoriji Oboji svijet slikom. Nagrada će biti uručena 16. studenog 2016. godine u Zagrebu u Muzeju za umjetnost i obrt s početkom u 14 sati, kada se prigodno obilježava i Međunarodni dan tolerancije.

Za više informacija o rezultatima natječaja i prijavljenim radovima posjetite www.fso.hr ili Facebook stranicu Svi mi koji bojimo svijet tolerancijom.

„Nismo očekivali pobjedu i to nam stvarno puno znači, iako nam pobjeda nije bila na pameti. Htjeli smo stvoriti nešto što će prikazivati naše zajedništvo i slogu. Iz nekoliko potpuno drugačijih ideja smo, nekim čudom, uspjeli stvoriti priču o šarenoj patki – nastavniku i jelenu – djevojci. Uživali smo osmišljavajući likove i svi se možemo složiti da nam je to bilo najdraže. Ideje su dolazile kroz šalu. Više ni ne znamo što je bila čija ideja, jer smo počeli razmišljati kao jedno. Razgovorom smo došli do ideje o smjeru čitanja stripa – upotrijebili smo dvije ideje za priču koje se u samom centru spajaju u jednu s glavnom misli našeg rada „Mi smo drukčiji i to ne moramo skrivati. Kad prihvatiš samoga sebe, primjetit ćeš da ne postoje samo oni koji ti se izruguju, nego i oni koji te prihvaćaju.“. Kad smo vidjeli rezultate natječaja, bili smo ponosni i sretni!“Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 16. 11. 2016.
preskoči na navigaciju