preskoči na sadržaj
Vijesti

6. listopada - Međunarodni dan disleksije

Ove školske  godine uključili smo se u Nacionalnu kampanju za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom.  Nakon prisustvovanja Okruglom stolu „Imate li teškoće čitanja? Dođite u knjižnicu!“ ovaj smo tjedan posvetili planiranju aktivnosti, ali se i uhvatili svog prvog zadatka u kampanji.

U knjižnici su organizirane radionice s grupama učenika koji su o teškoćama u čitanju i disleksiji razgovarali s knjižničarkom, defektologinjom, pedagoginjom i nastavnicom hrvatskoga jezika, a sa stranica Udruge za disleksiju i primjerenih video materijala doznali još informacija o ovoj temi.

 

Nakon toga su izradili plakat i instalaciju od slova koja je postavljena u atriju škole. Radi se o visećim slovima koja se miču od strujanja zraka i privlače pažnju, a svakom tko pokuša pročitati napisano treba malo više vremena i koncentracije.

Zapravo su napisane rečenice „Imate li teškoća čitanja?“ Upotrebom ovih „letećih slova“ predočili smo situaciju otežanog čitanja s kojom se susreće 10% ljudi. Jer otprilike toliko osoba u Hrvatskoj ima disleksiju.

Ovako smo obilježili Međunarodni dan disleksije i potaknuli interes za ovu važnu temu kojom ćemo se baviti cijelu godinu kroz različite aktivnosti s učenicima, učiteljima, roditeljima i suradnicima.

Za video klikni OVDJEPriloženi dokumenti:
CITANJE.mp4 (3.08 MB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 6. 10. 2016.
preskoči na navigaciju