preskoči na sadržaj
Vijesti

ZAHVALNI PLODOVIMA ZEMLJE

Istina, ljubav, mir, nenasilje, rad, povezanost s prirodom, darovi kojima nas priroda nagrađuje, sklad sa svojim bližnjima… neprolazne su i nepobitne vrijednosti na kojima treba biti zahvalan, svaki dan.

Dan kruha i zahvalnosti za plodove Zemlje ipak je za nas poseban dan.

Kruh koji blagujemo  ima puno značenja - miriše mirom, hrana je tijela i duha, simbolično povezan s najboljim pastirom – Isusom Kristom. 

      


Poznati su nam svima  izrazi poput „kruh sa sedam kora“, „dati nekome kruh u ruke“, „ići trbuhom za kruhom“ koji ukazuju na važnost čovjekovog truda da osigura kruh, tj. blagostanje i sigurnost svojoj obitelji, nahrani ih kruhom svagdašnjim i duhovnim vrijednostima. A što je još važnije da kroz zajedničko blagovanje, okupljanje, razgovor, rad i učenje postajemo ljudi „dobri kao kruh“.

Učenici drugog, četvrtog i petog razreda u priredbi, koju smo ove godine priredili 24. listopada, prikazali su put od zrna do kruha pomoću stihova, pjesama i plesa te poručili: Ponudi kruha, onom kom treba… ukazujući na važnost brige čovjeka za svoje bližnje. Igrokaz je u to ime nazvan „Blago danu koji započinje mirisima kruha“.

 

Likovna grupa, učenici od 5. do 8. razreda, izradili su radove na temu kruha i plodova zemlje pa je nastavnica Likovnog postavila izložbu. 

Na svečanosti nam se pridružio župnik, don Mijo, pa je nakon igrokaza  slijedio tradicionalni blagoslov hrane i molitva, a onda su se učenici uputili u svoje razrede podijeliti kruh i okrijepiti se za nastavak radnog dana.

  Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 6. 11. 2013.
preskoči na navigaciju