preskoči na sadržaj
Vijesti

SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA 2013.

3. travnja 2013. godine naša se Učenička zadruga „Cvrčak“ predstavila na Smotri učeničkih zadruga u Splitu. Smotra se održala u City Centru One, a  svoje je uratke izložilo  35 zadruga iz Splitsko-dalmatinske županije.                                

           

Svaka je zadruga imala zahtjevan posao tijekom cijele godine. Izrađivali su različite proizvode, a  izlaganje i prezentiranje proizvoda  nije im bilo nimalo lakši  zadatak.

         


Različite su se škole odlučile za određene vrste proizvoda u skladu s tradicijom svoga kraja i specifičnostima škole pa se na štandovima moglo naći svega.  Bilo je tu delicija i kozmetike na bazi ljekovitog bilja i maslinovog ulja, slane ribe, keramičarskih proizvoda… Kušalo se čokoladu s kaduljom, domaće kolače, slane inčune u maslinovom ulju…  Posjetitelji su tako uživali u šušuru i šarenilu, okrijepili se proizvodima iz učeničkih zadruga i kupili poneki dekorativni  ili uporabni predmet  za uspomenu na ovaj dan i tako dali svoju podršku radu zadruga.

A to je posebno važno, ohrabriti mlade naraštaje da se raduju radu i ostvare se kroz njega, te im omogućiti da uživaju u plodovima  rada.

 

I naša školska zadruga „Cvrčak“  koju predvodi, nastavnica biologije i kemije, Mirela Blažanin Martić izložila je ovogodišnje proizvode koji su izrađeni u skladu sa školskim projektom „Naranča“.

Potaknuti   stihovima koje su brojni pjesnici posvetili naranči, ove smo godine smo odlučili istraživati i stvarati na tu temu. U 2012./2013. različitim aktivnostima u školi na neki način slavimo ovaj prekrasni plod koji  uspijeva u toplim krajevima.  

Zadruga je uskladila svoje projekte s ovom temom i inspiracijom. Naime, zadrugari su za 40. rođendan škole (2011.) zasadili naranče u školskom vrtu, a ove godine dobili smo prve plodove. Inspirirani ovim voćem, koje u svojim žarkim i mirisnim plodovima čuva sunce za hladne zimske dane i koje je svojevrsni  simbol juga, učenici su sve proizvode izradili od naranača ili s narančama.

 

Cijeli štand je tako odisao  punoćom okusa i mirisa koji je privukao posjetitelje, te smo veći dio proizvoda prodali.

Za ovu su smotru izrađeni: marmelada i džem od naranče, arancini, eko sapuni s mirisom naranče i cimeta, balzam za usne s bademovim uljem i narančom, muffini s narančom te cvijeće od kore naranče. Na štandu je bio izložen i logo škole koji  je osmišljen ove školske godine te Katalog proizvoda, Ljetopis i Plan rada Učeničke zadruge „Cvrčak“.

 

Svaki je štand ocijenjen od strane svih 35 zadruga. Nakon zbrajanja bodova, donesena je odluka tko ide na Državnu smotru. Ove godine mi smo se plasirali na 11. mjesto. Sudjelovanje na ovoj smotri „rada i ideja“  pružilo nam je veliko zadovoljstvo, a ovakvim načinom ocjenjivanja djeca su dobila priliku vježbati svoje komunikacijske i prezentacijske vještine jer su odgovarali na različita pitanja o radu svojih zadruga, proizvodima i načinu njihove izrade, itd.

Vjerujte, mnogi odrasli mogli bi od njih puno naučiti!

FOTOGALERIJAPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 9. 4. 2013.
preskoči na navigaciju